Hlavní stránka Základní informace o Itálii Průvodce po Itálii Dálniční poplatky Webové kamery Předpověď počasí Italská kuchyně Zajimavé odkazy






Kuchyně
italské recepty


Penne alla siciliana Risotto alla milanese Risotto allo zafferano
Spaghetti con pesto alla genovese Insalata con spinaci e mozzarella Conchiglie alla contadina
Insalata piccante Agnello alla romana Spaghetti al tonno Insalata caprese


Penne alla siciliana
nahoru

400 g krátkých těstovin (penne rigate), 450 g rajčat, 50 g ančoviček, 50 g rozinek, 25 g piniových oříšků, 4 polévkové lžíce passata di pomodoro, feferonka, olivový olej, sůl

Rozinky namočíme na 15 minut do vlažné vody a mezitím spaříme rajčata ve vařící vodě, oloupeme je a nakrájíme na kostečky. Na pánvi rozehřejeme asi 2 lžíce olivového oleje, ve kterém nejprve necháme osmahnout piniové oříšky. Po chvíli přidáme nakrájená rajčata, rozinky a nadrobno nakrájené ančovičky, přidáme protlak passata di pomodoro a za občasného míchání vaříme 3 – 5 minut. Podle chuti můžeme přidat nadrobno nakrájenou feferonku a osolíme.

Ve slané vodě uvaříme těstoviny „al dente“, scedíme, necháme okapat a vložíme do servírovací mísy. Zalijeme připravenou omáčkou a servírujeme se strouhaným parmezánem.



Risotto alla milanese
nahoru

500 g rýže, 800 g kuřecího masa (nejlépe prsa), 1 velká cibule, 6 dl drůbežího vývaru, sklenice suchého bílého vína, špetka šafránu, olivový olej, sůl, pepř

Nejdříve očistíme a nakrájíme cibuli a maso na malé kousky. Ve vhodné, dostatečně velké pánvi dobře rozehřejeme olivový olej, přidáme cibuli a kousky masa a osmahneme. Potom vložíme do pánve rýži a necháme ji také osmahnout, aby dobře „natáhla“ olej, nakonec zalijeme vínem. V další nádobě přivedeme do varu vývar, který podle potřeby postupně přiléváme do rýže. Přidáme šafrán, podle chuti sůl, pepř a vaříme na mírném plameni asi 10 minut – hotová rýže by neměla být příliš měkká. Servírujeme se strouhaným parmezánem.



Risotto allo zafferano
nahoru

150 g rýže, 0,5 l masového vývaru, 1 sáček šafránu, ¼ cibule (asi 20 g), 50 g másla, strouhaný parmezán

Cibuli najemno nakrájenou osmahneme v polovině rozehřátého másla. Ještě než dostane cibulka barvu, nasypeme do ní rýži a za stálého míchání ji dobře necháme „natáhnout“ tuk. Potom přilijeme třetinu horkého vývaru a dobře zamícháme. Až rýže absorbuje vývar, přilijeme další třetinu horkého vývaru a za občasného míchání přivedeme do varu. Na závěr přilijeme zbytek horkého vývaru, do kterého jsme zamíchali šafrán, v úplném závěru druhou polovinu másla a 2 – 3 lžíce strouhaného parmezánu. Hotové rizoto necháme pár minut odpočinout, podáváme se strouhaným sýrem.



Spaghetti con pesto alla genovese
nahoru

600 g špaget, 4 větší stroužky česneku, lžičku piniových oříšků (můžeme nahradit i vlašskými ořechy), 16 čerstvých lístků bazalky, svazeček zelené petrželové natě, strouhaný parmezán, strouhaný ovčí sýr Pecorino, olivový olej, sůl

Nejdříve si připravíme pesto pomocí kuchyňského mixeru, ale nejlépe v hmoždíři: rozetřeme spolu najemno oříšky, nakrájenou petrželovou nať, bazalku, prolisovaný česnek, sýr a sůl. Podle potřeby přidáváme olivový olej - hotové pesto má být vláčné, v žádném případě ne tekuté.

V dostatečném množství slané vody uvaříme špagety „al dente“, scedíme, dobře okapeme a vložíme do předehřáté mísy. Zalijeme připravenou omáčkou, zamícháme a ihned podáváme posypané strouhaným parmezánem.



Insalata con spinaci e mozzarella
nahoru

250 g malých rajčátek, 250 g čerstvého špenátu, 150 g rughetty nebo hlávkového salátu, 125 g mozzarelly, 1 lžička balzámového octa Acetto balsamico, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř

Listy špenátu a salátu omyjeme pod tekoucí vodou, okapeme a osušíme. Odstraníme tuhé stonky, nakrájíme na menší kousky a vložíme do servírovací mísy. Mozzarellu a rajčátka nakrájíme také na kousky, přidáme do mísy, zalijeme olivovým olejem, zakápneme balzámovým octem, podle chuti osolíme a případně i opepříme. Všechno zamícháme, aby se obsah dobře spojil a můžeme podávat.



Conchiglie alla contadina
nahoru

400 g těstovin (conchiglie – mušličky), 500 g dobře zralých rajčat, 1 stroužek česneku, 200 g rughetty nebo hlávkového salátu, 125 g mozzarelly, olivový olej, tymián, sůl, pepř

Salát omyjeme a osušíme, rajčata spaříme v horké vodě, oloupeme, zbavíme semínek a pokrájíme nadrobno. V rozehřátém olivovém oleji lehce osmahneme rozetřený česnek, přidáme nakrájené kousky rajčat a za stálého míchání vaříme tak dlouho, až olej zčervená a omáčka zhoustne. Ke konci přidáme špetku tymiánu, dochutíme solí, pepřem a na kousky nakrájený salát a mozzarellu. Chvíli necháme ještě povařit.

Mezitím uvařené a scezené těstoviny přelijeme hotovou omáčkou, spojíme dohromady a podáváme se strouhaným parmezánem.



Insalata piccante
nahoru

Pikantní salát 6 masitých rajčat, 2 cibule, 4 stroužky česneku, asi 3 lžíce kaparů, 10 černých oliv, 1 svazeček zelené petrželové natě, 4 lžíce olivového oleje, sůl, černý pepř, kozí sýr

Očistíme česnek, nakrájíme jej na tenké plátky. Rajčata nakrájíme na kolečka a naskládáme do misky nebo na velký talíř. Ve druhé misce dobře promícháme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, kapary, olivy a petrželovou nať, ochutíme solí a čerstvě umletým pepřem. Hotovou směs dáme na rajčata, zakapeme olejem a necháme zaležet v chladničce asi na 10 minut. Podáváme s kousky čerstvého nebo trvanlivého kozího sýra, jako příloha je nejlepší nasucho opečený bílý chléb.



Agnello alla romana
nahoru

Jehněčí maso po římsku
600 g jehněčího (plec nebo kýta), 10 černých oliv, sklenice červeného vína, 1,5 dl vývaru, 6 ančoviček, 4 stroužky česneku, 2 špetky tymiánu, 2 lžíce čerstvé petrželové natě, 1 lžíce oleje, 1 lžíce másla, 1 lžička cukru

V dostatečně velké pánvi dobře rozehřejeme olivový olej a máslo. Jehněčí maso, nakrájené na kousky asi 2,5 cm velké, osmahneme za občasného míchání po dobu 4 – 5 minut, dokud po všech stranách nezhnědne. V hmoždíři rozmělníme na hladkou pastu česnek, tymián a ančovičky. Přilijeme k masu víno, zamícháme, zalijeme vývarem, vmícháme cukr a směs česneku, tymiánu a ančoviček z hmoždíře. Přivedeme směs do varu, zmírníme plamen a pod pokličkou vaříme 30 – 40 minut, dokud maso nezměkne. V závěru vaření (posledních asi 10 minut) sejmeme pokličku, aby se trochu tekutiny odpařilo, přidáme olivy a zamícháme. Podáváme s vařenými bramborami, ozdobený zelenou petrželkou.



Spaghetti al tonno
nahoru

400 g špaget, 500 g rajčat, 380 g tuňáka v oleji, 10 černých oliv, 5 zelených oliv, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce kaparů, sůl, pepř

Rajčata spaříme ve vařící vodě, oloupeme, nakrájíme na malé kousky a dusíme zhruba 5 minut na rozehřátém oleji. Lehce je rozmačkáme a necháme rozvařit. Tuňáka dáme dobře okapat a maso nahrubo rozdrtíme vidličkou. Vypeckované černé olivy rozpůlíme, zelené nakrájíme na nudličky a vmícháme do rajčatové omáčky současně s kapary a tuňákem. Trochu osolíme, opepříme a vaříme asi 10 minut na mírném ohni.

Mezitím uvaříme ve slané vodě špagety „al dente“, scedíme a necháme okapat. Připravenou omáčku dochutíme a promícháme s uvařenými těstovinami.



Insalata caprese
nahoru

Pro 4 osoby: 500 g mozzarelly, 500 g čerstvých rajčat, oregano, 10 lžic olivového oleje, sůl, asi 15 čerstvých lístků bazalky

Mozzarellu a rajčata nakrájíme na plátky. Na servírovací talíř klademe nejprve vrstvu rajčat, na ně vrstvu nakrájeného sýra a posypeme potrhanými kousky čerstvé bazalky. Posypeme trochou oregana, solí a dochutíme dobrým olivovým olejem.